niedziela, 30 października 2011

Ciasteczka owsiane

Ostatnio największą przyjemność sprawiają mi domowe ciastka. Ich lepienie, wykrawanie, formowanie i pieczenie partiami, odciąga myśli od poważniejszych obowiązków.
Same ciastka są o niebo lepsze od tych sklepowych, mniej słodkie i bardziej sycące :)



















Składniki:
(na ok 40 sztuk)
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
60 g miękkiego masła
1 szklanka cukru białego
1 szklanka cukru brązowego
2 jajka
1/2 szklanki applesauce lub musu jabłkowego/duszonych jabłek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 2/3 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka rodzynek
1 szklanka suszonej żurawiny
2/3 szklanki orzeszków arachidowych

Wykonanie:
W małej misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wszystko mieszamy.
W dużej misce za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier brązowy, jajko, applesauce i ekstrakt waniliowy. Gdy składniki się połączą wsypujemy sypkie z pierwszej miski i miksujemy, aż wszystko się dokładnie wymiesza. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wykładamy łyżką stołową masę i formujemy małe kółka o średnicy około 5 cm (najłatwiej maczać łyżkę w szklance z zimną wodą, wtedy łatwo da się rozsmarować masę). Trzeba zostawić sporo miejsca między ciastkami, bo lubią się one podczas pieczenia "rozłazić".
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Po wyjęciu zostawiamy ciastka na 10 minut, by zastygły.

Uwagi: 
◦ zredukowałam ilość cukru do jednej szklanki ponieważ mój mus jabłkowy był słodzony 

Przepis znaleziony u Kornika.

9 komentarzy:

  1. też lubię takie ciasteczkowe przyjemności.

    OdpowiedzUsuń
  2. I to jest właśnie najpiękniejsze:odciąganie myśli od poważniejszych obowiązków... i jakie pyszne! z żurawiną zawsze)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie domowe ciasteczka to coś dla mnie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasteczka owsiane. Nie dosyć, że zdrowe to pyszne! ;) A do tego jeszcze żurawina :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje ulubione ciasteczka ;]
    po prostu, pysznie!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! też jestem zdania, że wszystko co domowe jest dużo lepsze niż sklepowe:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj dawno nie piekłam ciasteczek owsianych. A ten wpis mnie do tego zdecydowanie zdopingował... Wyglądają pysznie! ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. "grobing" gdzieś usłyszałam, mnie z kolei bardzo podoba się określenie "rasowy kurczak " :D
    Jak tylko na laście mnie znajdziesz, a chyba wklejałam linka w profilu, to zapraszam :)
    A ciastka owsiane to KLASA! pamiętam pierwsze, które jadłam zrobione przez tatę...jedyna rzecz którą potrafi ( a raczej chce) piec.

    OdpowiedzUsuń