środa, 30 listopada 2011

Absolutnie czekoladowe ciasteczka

Chyba najbardziej czekoladowe ciastka ever. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk, które znikają w ciągu 3 minut, następnym razem bez wahania podwoję porcję :)

Triple Chocolate Cookies

Składniki:
125 g gorzkiej czekolady
150 g mąki
30 g kakao, przesianego
1 łyżeczka sody
125 g miękkiego masła
75 g brązowego cukru
50 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko z lodówki
350 g kawałków gorzkiej czekolady (dodałam o połowę mniej)

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Rozpuszczamy 125 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę i sól. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem zwykłym i brązowym. Dodajemy stopioną czekoladę i mieszamy. Do czekoladowej masy dodajmy jajko oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy. Następnie wsypujemy suche składniki, znowu mieszamy i na koniec dodajemy kawałki czekolady.
Odmierzamy 12 równych porcji (np. łyżką do lodów) i układamy na blaszcze wyłożonej papierem, w ok. 5 cm odstępach. Nie rozpłaszczamy ciastek.
Piec przez 18 min. Studzimy na kratce, aż stwardnieją i wystygną.

Przepis pochodzi z książki 'Nigella ekspresowo' i bierze udział w akcji 'Słodkości Nigelli' :)

6 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają ;) Nigella zawsze wymyśli coś obłędnie pysznego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. szklanka mleka, kilka tych ciasteczek... i jestem w niebie ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciastka to dopiero musi być zastrzyk energii i dobrego humoru! koniecznie wypróbuję, bo jestem prawdziwą czekoladoholiczką ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie wyglądają. Takie ciasteczka to coś dla mnie. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. https://docs.google.com/document/d/1L0Uz_3Veyz77MpK3UC1h0o_241GbaSLO_1GIbPTZoig/edit

    tutaj powinno dać się przeczytać

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły naprawde pięknie, po prostu jak ciastka z amerykańskiej piekarni;))

    OdpowiedzUsuń