czwartek, 22 grudnia 2011

Pierniczki na ostatnią chwilę

Jeśli cierpicie na niedobór czasu, a mimo wszystko chcecie zaskoczyć bliskich własnoręcznym podarunkiem, to te pierniki idealnie do tego się nadają. Tradycyjne pierniki wypieka się dużo wcześniej przed Wigilią, ale gwarantuję wam, że nawet jeśli upieczecie te moje na 2 dni przed świętami, to i tak wszyscy będą zachwyceni.

Gingerbread Cookies

Składniki: 
1/2 kg mąki
125 g miodu
 250 g cukru
1/2 paczki masła
2 jajka
3/4 łyżeczki zmielonych goździków
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao (opcjonalnie)

Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, miód, cukier, dodajemy przyprawy. Wszystko należy zagotować, aż powstanie jednolita słodka maź po czym odstawiamy do ostudzenia. 
W dużej misce łączymy mąkę i sodę , a następnie dodajemy ostudzoną już zawartość rondelka. Mieszamy wszystko razem, wbijamy jajka i dodajemy kakao (w zasadzie tylko dla koloru). Całość ręcznie wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Gdy ciasto będzie gotowe, odrywamy je po kawałku i rozwałkowujemy, na oprószonym mąką blacie. Wycinamy ciastka foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Pieczemy w 180 st. C przez 6-8 min. 

Wesołych i spokojnych świąt! :)

Gingerbread Cookies

2 komentarze:

  1. Lubię myśleć, że cierpię na niedobór czasu.
    Mam ochotę ułożyć te pierniczki w ładnej puszce, przewiązać tasiemką i podarować komukolwiek. Sobie na przykład.

    Uściski (prawie)świąteczne.
    ;)

    OdpowiedzUsuń