wtorek, 6 marca 2012

Babeczki czekoladowe z orzechami

Dzisiejsze babeczki nie są stricte muffinami. Różnią się sposobem przygotowania i w końcowym efekcie mają inną strukturę, przede wszystkim są lżejsze, ale nadal są bardzo proste w przygotowaniu. Aby zamienić kilka składników w czekoladowe dobrocie potrzebujemy w sumie tylko 30 min (łącznie z pieczeniem).

Chocolate and Walnuts Muffins

Składniki:
(na 12 sztuk)
250 g ciemnej czekolady
90 g masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g orzechów

Wykonanie:
Czekoladę dzielę na kawałki i razem z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kiedy oba składniki już się rozpuszczą dodaję cukier, żółtka jajek i ubijam wszystko mikserem na parze. Następnie odstawiam wszystko do ostudzenia.
W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę.
Kiedy masa czekoladowa przestygnie dodaję do niej przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszam mikserem. Następnie siekam niedbale połowę porcji orzechów i łączę z masą. Resztę zostawiam do dekoracji.
Na koniec dodajemy ubite białka, mieszając bardzo delikatnie przy użyciu drewnianej łyżki.
Po wyłożeniu masy do foremek dekorujemy babeczki pozostałymi orzechami.
Pieczemy przez 15-20 min w 200 st. C.

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. ah, prawdziwie czekoladowe, i ani grama kakao!
    Cudowne!

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. podobnie robi się murzynka :)
    lubię takie smaki :) w dodatku pięknie wyglądają te Twoje babeczki.

    OdpowiedzUsuń