środa, 21 marca 2012

Ciasto marchewkowe pod kokosową pierzynką

Dowiedziałam się dzisiaj, że mamy już astronomiczną wiosnę, a następny początek wiosny w dniu 21 marca nastąpi dopiero w roku 2102. Pretekst, żeby coś upiec? Jasne!
Uwielbiam marchewkowe wypieki, szczególnie na wiosnę i szczególnie wtedy kiedy bez wyrzutów sumienia mogę sięgnąć po następny kawałek, bo przecież to ciasto jest takie zdrowe!

Vegan Carrot Cake with Coconut Cream Icing

Składniki:
Mokre:
3/4 szklanki śmietany roślinnej
1/3 szklanki oleju
1 1/2 szklanki (150 g) drobno startej marchewki
1/2 szklanki mleka roślinnego
6 łyżek zmielonego sezamu 
Suche:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu 
Krem:
1 (długo schłodzona) puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
1/2 - 2/3 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
Włączyć piekarnik na 220 st. C.
Formę do pieczenia 20x20 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej wszystkie suche. Mokre składniki dodać do suchych i wszystko dokładnie wymieszać. Wylać ciasto do formy i piec 20-25 min.

Otworzyć puszkę mleka kokosowego. Tłuszcz kokosowy wyciągnąć łyżką (wodę zostawić) i ubić z cukrem pudrem i sokiem. Rozsmarować na wystygłym cieście i schłodzić w lodówce.

Uwagi: 
1) jeśli nie mamy kupnej śmietany, można ją zrobić miksując mleko z tofu lub z orzechami nerkowca albo jeśli nie zależy nam na wegańskim składzie, wystarczy zastąpić zwykłą śmietaną
2) puszka z mlekiem kokosowym musi chłodzić się w lodówce min. 2 tygodnie, aby tłuszcz zdążył oddzielić się od wody
3) Sezam można ewentualnie zastąpić dodatkowymi 6 łyżkami mąki. 

Przepis pochodzi z bloga weganie.blogspot.com

10 komentarzy:

  1. ta pierzynka jest urocza i na pewno smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. WYGLĄDA O B Ł Ę D N I E!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy śmietanę i mleko roślinne mogę zastąpić zwykłymi?

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ładne to ciasto wyszło :)
    no i wegańskie ...

    OdpowiedzUsuń
  5. mm wygląda smakowicie :)
    Miłego dnia (:

    OdpowiedzUsuń
  6. Super kolor, prawdziwa marchewa! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń