poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Francuskie tosty pączkowe

Home, sweet home. A jak dom to i czas na słodkie śniadanie. Jak powiedział John Gunther "all happiness depends on a leisurely breakfast" co traktuję jako motto majówkowego tygodnia (yay!).
Tosty francuskie to najlepszy sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Oprószone cukrem sprawiają, że czuję się jak wróżka przemieniając zwykłe bułki w coś tak dobrego.

french toast

Źródło: "Nigella ekspresowo"

Składniki:
(na 1 porcję)
2 kromki białego pieczywa (mogą być przekrojone bułki)
1 jajko
30 ml mleka
15 g masła + odrobina oleju do smażenia
25 g cukru

Wykonanie:
W płaskim szerokim naczyniu roztrzep jajka z mlekiem. Zamocz kromki pieczywa w jajecznej mieszaninie na 5 min z każdej strony. Rozgrzej masło z olejem na patelni i obsmażaj nasączone pieczywo, aż będą złociste i miejscami mocniej przypieczone z obu stron. Wysyp cukier na talerz i obtocz w nim tosty, aż pokryją się nim jak pączki.

Smacznej majówki, bawcie się dobrze :)

3 komentarze:

  1. tosty w jajku, do tego masło orzechowe i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. francuskie tosty pączkowe? hm.. intrygujące.

    OdpowiedzUsuń