środa, 4 kwietnia 2012

Śniadaniowe batoniki z płatków owsianych

Jeśli statystyki makowca na kruchym cieście idą w górę, to znak, że zbliżają się święta. Szczerze mówiąc nie przepadam za kulinarną blogosferą w okresie przedświątecznej wrzawy. W grudniu obserwujemy przyrost miliona wariacji na temat czerwonego barszczu. Przed Wielkanocą natomiast królem wyścigu jest, a jakżeby inaczej, mazurek z kajmakiem, jednak w co drugim poście odnajdujemy na niego ten sam przepis.
Jako, że nie widzę sensu pieczenia mazurków, bab, serników, keksów przed czasem, przynoszę ulgę swoim słodkim zębom czymś innym.
Płatki owsiane, suszone owoce, kokos i orzeszki ziemne, otulone słodkim skondensowanym mlekiem, co wy na to?

breakfast bars

Składniki:
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
250 g płatków owsianych górskich
75 g wiórków kokosowych
40 g suszonej żurawiny
70 g suszonej moreli
40 g suszonych śliwek
90 g niesolonych orzeszków ziemnych

Wykonanie:
Suszone owoce i orzeszki siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami.
W rondelku lub na dużej patelni podgrzewamy mleko. Następnie zalewamy nim suche składniki i dokładnie mieszamy wszystko drewnianą łopatką. Owsianą masę wykładamy do wysmarowanej masłem foremki (25x30) i mocno przyciskamy do dna.
Pieczemy przez 1h w temperaturze 130 st. C. Studzimy przez 15 min i kroimy na 16 kawałków.

1 komentarz:

  1. O tak. Mój, lekko rozkojarzony ilością bab i bezwstydnie słodkich mazurków, żołądek sprzeciwia się temu wszystkiemu i z chęcią sięgnęłabym po taki batonik. Jestem poza wielkanocnym boomem. I od zawsze zastanawiam się jak babka czy sernik może czekać tydzień na premierę? (!)
    :)

    OdpowiedzUsuń