niedziela, 20 maja 2012

Rabarbar do góry nogami

Uwielbiam wiosnę za kwitnące drzewa i rabarbar. Pokryte bielą drzewa niestety już w większości uległy eksplozji zieleni, na szczęście ciągle mamy rabarbar, z którym możemy upiec coś dobrego.

Moja propozycja to ciasto odwrócone, ciasto dla tych którzy boją się owoców zapadniętych w cieście.  Jest puszyste i lekko wilgotne, fantastyczne połączenie słodko-kwaśnych smaków.
Już po zrobieniu zdjęć wpadłam na pomysł, żeby dodatkowo posypać je z wierzchu podprażonymi płatkami migdałów i przyozdobić lukrem. I to była dobra decyzja, także polecam :)

Upside-down rhubarb cake

Ciasto upside-down z rabarbarem
(na podstawie tego przepisu z moimi modyfikacjami)

Składniki:
Na spód:
2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru
3 łodygi rabarbaru

Na ciasto:
1/2 szklanki miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1 duże jajko
1 i 1/3 szklanki mąki
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki imbiru
2/3 szklanki śmietany

Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 175 st C.
2 łyżki masła umieszczamy w foremce i wkładamy do piekarnika. Kiedy masło się roztopi wyciągamy foremkę i przy użyciu rękawic/ściereczki/czegokolwiek byle tylko się nie poparzyć rozprowadzamy masło po całej foremce (dno+boki).
W pierwszej misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i imbir.
W drugiej misce ucieramy mikserem masło i cukier przez ok. 3 min, aż będzie puszyste. Następnie dodajemy jajko i ubijamy wszystko przez ok. 1 min.
Cały czas powoli miksując dodajemy suche składniki do mokrych i kiedy się połączą, na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie dosyć gęste i takie ma być.

Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na plasterki (ok. 0,5 cm).

Na pokryte masłem do foremki wysypujemy równomiernie cukier, na to wykładamy rabarbar i na koniec wykładamy ciasto. Pieczemy przez ok 35-45 min to tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy najkrócej 10 min i odwracamy ciasto wykładając na talerz. Bon appetit!

5 komentarzy:

  1. z rabarbaru można zrobić przewspaniały sos do mięs!
    pysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rabarbar do mięs? no proszę nigdy bym nie pomyślała :)

      Usuń