piątek, 22 czerwca 2012

Truskawki razy trzy!

Na śniadanie omlet z truskawkami, na obiad mamine knedle z truskawkami, na deser półkruche ciasto oczywiście z truskawkami, a w międzyczasie... truskawki. Wzmożona aktywność w kuchni,  może oznaczać tylko jedno - syndrom odstawienia nauki, co oznacza, że wygrałam sesję i mam wakacje!

Czas odetchnąć, obejrzeć 2 sezony Big Bang Theory i zabrać się za realizację posesyjnych postanowień. Robić dużo zdjęć, pomalować paznokcie, poszukać pracy (tym razem na dłużej niż trzy tygodnie, hehe), iść na karaoke, jeść zdrowo, spróbować jukari fit to fly, czytać książki i słuchać nowej muzyki, zrobić coś szalonego z włosami, oglądać filmy w plenerze, przetestować 189 nowych przepisów, które zalegają w zakładkach, oraz w końcu zrealizować własne pomysły.

Wracając do tematu, w sezonie truskawkowym moja dieta mogłaby składać się tylko i wyłącznie z tych owoców. Najbardziej lubię je na surowo, najlepiej prosto z krzaczka. W przypływie szaleństwa lubię je z półkruchym ciastem, więcej mi nie trzeba.

Triple strawberries

Omlet na słodko z truskawkami
(na 4 omlety)
2 jajka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki mąki
tluszcz do smażenia
cukier puder
truskawki

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę i następnie łączymy z żółtkami. Mąkę dodajemy stopniowo delikatnie mieszając.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z truskawkami i cukrem pudrem.

Podwójnie truskawkowy koktajl
(na jedną szklankę)
ok. 200g truskawek
5 listków świeżej mięty
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Najpierw miksujemy w blenderze truskawki z miętą, odlewamy połowę szklanki. Do drugiej połowy dodajemy miód i jogurt, miksujemy i dolewamy resztę.

Półkruche ciasto z truskawkami
3/4 kostki margaryny
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 jajko
500g truskawek

Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy proszek do pieczenia, masło i siekamy je mniejsze kawałki. Następnie dodajemy cukier, jajko i śmietanę i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na 1h do lodówki lub na 30 min do zamrażalnika.
W międzyczasie przygotowujemy truskawki, myjemy i kroimy na ćwiartki.
Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy jego 3/4, na blacie solidnie oprószonym mąką i wykładamy nim foremkę. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w 180 st C.
W tym czasie rozwałkowujemy pozostałą część ciasta i wykrawamy z niego paski. Kiedy spód trochę się podpiecze wykładamy na niego truskawki i układamy kratkę z ciasta. Pieczemy przez 25-35 min w 180 st C.

13 komentarzy:

  1. Gratulacje zdanej sesji! I powodzenia z realizacją postanowień :) Własnie też ostatnio mnie zainteresowało to jukari, jak będziesz po pierwszych zajęciach to daj znać jak było proszę :D
    Truskawki są najlepsze na świecie, pasują do wszytskiego! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i obiecuję dać znać o wrażeniach z zajęć jukari :)

      Usuń
  2. Tyle pyszności, że nie nie wiem, co bym wybrała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie truskawkowo, poki sa trzeba sie nimi cieszyc.

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi sie to truskawkowe szaleństwo :)
    hehe obecnie też mogłabym jeść tylko truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. AAAA zapomniałam znowu zrobić knedle z truskawkami, a zaraz się skończą! Dzięki za przypomnienie i truskawkową zachętę:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. sama to wszystko zjadłaś!?:D bo ja bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ciasta tylko mały kawałek, ale resztę zjadłam sama bez trudu :D

      Usuń
    2. brakuje mi tu guzika "lubie to!" :D

      Usuń