poniedziałek, 9 lipca 2012

Jagodzianki najlepsze na świecie

Nocne marki. Niektóre oglądają tvn turbo, niektóre szydełkują, niektóre szukają najlepszego przepisu na jagodzianki. Już pewnie wiecie, którym nocnym markiem jestem.

A więc siedzę sobie którejś nocy i od zdjęć pysznych jagodzianek bolą mnie już oczy, aż w końcu Liska, wrzuca na bloga kolejny przepis na owe drożdżówki. I kolejny raz przekonuję się jak fajną sprawą jest internet i facebookowe fanpage. W przeciągu kilku minut dowiaduję się, który przepis jest najlepszy i następnego dnia rano wstaję wcześniej by ugotować... ziemniaki.

Dosyć to dziwnie, ale nie pierwszy raz spotykam się w ziemniakami w wypiekach, więc ufam bardziej doświadczonym i podejmuję wyzwanie.

Ciasto drożdżowe z tego przepisu jednym słowem jest po prostu idealne. Nie wiem w jaki sposób pracują na niego ziemniaki, ale jest proste, łatwo się wyrabia i jeszcze łatwiej formuje się z niego tony słodkich bułeczek.


Mogłabym odesłać was do bezpośredniego źródła, ale jako, że mój blog stanowi dla mnie kulinarny kajet, bezczelnie przekopiowuję go w całości z nadzieją, że przyczyniam się jakoś do rozpowszechnienia tego genialnego przepisu na cały świat :D

Składniki:
(na ok.12 sztuk)
7 g drożdży instant
250 ml mleka
100 g masła
1 cukier waniliowy
450 g mąki (ok. 3 szklanek)
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
120 g gotowanych, utłuczonych ziemniaków
 jagody + cukier

Wykonanie:
Drożdże rozrobić z 1 łyżeczką cukru, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić na 15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki zagniatając elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.
Z ciasta uformować kulę, którą przełożyć do miski. Przykryć folią i zostawić do wyrastania na ok. 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
Z ciasta formować kulki. Każdą rozpłaszczyć, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrem (ok 1 łyżka z bułkę) i dokładnie zlepić.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Brzegi bułeczek posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody. Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek) - do zrumienienia.

Uwagi:
Najlepiej nadają się ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Ważne, żeby nie były zbyt wilgotne. Jeśli używasz świeżo ugotowanych, ale koniecznie ostudzonych - zmniejsz ich ilość. Można ich również dodać do ciasta mniej, 80-90 g.

12 komentarzy:

  1. no, wiemy, wiemy, ty jagodziankowy nocny marku!
    ale takiej jagodzianki sobie nie odmówię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaki?! Zaskoczyłaś mnie odrobinę :) Wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne, tak właśnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też poszukuję takich idealnych i powoli zaczynam się do tych przekonywać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam jagodzianki, to chyba znak ze pora wyruszyc w las i wyprobowac twoj przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. W takim wypadku koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja się wciąż boję frustracji, że mi jagody wypadną i wyjdzie nic, ale skoro mówisz, że świetne ciasto, to trzeba zrobić póki jagody są:)

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepiej smakują z własnoręcznie zebranymi jagodami ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ślinka cieknie na sam widok !!!

    OdpowiedzUsuń