czwartek, 16 sierpnia 2012

Crostata z nektarynkami i malinami

To ciasto jest idealnym pretekstem, żeby trzymać w zamrażalniku awaryjną porcję kruchego ciasta.
Powiem wam, że zawsze przy jego wyrabianiu dochodzę do momentu, w którym stwierdzam, że składniki za nic w świecie się nie połączą. Zawsze. Jednak nigdy się tak nie dzieje i wszystko kończy się dobrze. Chyba nigdy nie przestanę w dziecięcy sposób dziwić się jak to możliwe, że z kilku składników można wyczarować coś tak pysznego. Magia.

Ten dźwięcznie brzmiący wypiek to taka włoska wariacja na temat francuskiej tarty. Prościej mówiąc kruche ciasto z owocami. Wersja niezobowiązująca.

Italian Crostata

Składniki:
115 g mąki
40 g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g masła
1 łyżka śmietany

Dodatkowo:
dowolne owoce, u mnie 2 nektarynki i garść malin

Wykonanie:
Składniki na ciasto ugniatamy, aż się połączą i powstanie jednolita kula. Ciasto odkładamy na ok. godzinę do lodówki. Takie ciasto możemy też przechowywać w lodówce do 3 dni, a w zamrażalniku do 3 tygodni.
Schłodzone ciasto wycigamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na w miarę równy okrąg, o grubości ok. 5mm. Owoce układamy kilka centymetrów od krawędzi, które na koniec zaginamy kładąc na owoce. Pieczmy w 180 st. C przez 15-25 min, aż brzegi nabiorą złotego koloru.

Italian Crostata

11 komentarzy:

  1. Ja lubię jeszcze francuskie szaleństwo nazwowe - galette. Dźwięcznie. :)
    Jestem taka odmienna w tej mojej miłości, ale najbardziej na świecie uwielbiam kruche ciasto. Chociaż znam ten krytyczny moment, kiedy masło niekoniecznie lubi romanse z mąką.
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, z chęcią zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękna ta crostata Ci wyszła, mi nigdy nie wychodzi taka równiutka :)
    Takie niezobowiązujące desery są najlepsze na leniwe popołudnia spędzone w domu z kubkiem gorącej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna mała przekąska :) Na takie brzydkie dni które akurat u mnie goszczą, jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ano ładne i proste, dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy przy pancakesach z cukinii trzeba ją odcisnąć? I czy te 2 szklanki to przed odciśnęciem czy po? chciałabym zrobić, bo zapowiadają się genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba, cukinię wystarczy tylko zetrzeć na dużych oczkach i voilà :)

      Usuń
  7. u mnie podobnie :) hehe niemal za każdym razem, gdy widzę takie ciasto ma ono inną nazwę :)

    OdpowiedzUsuń