niedziela, 9 września 2012

Ciasteczka migdałowo-owsiane

W wolnym tłumaczeniu z angielskiego te ciastka można by nazwać koronkowymi, co zdaje się idealnie oddawać ich teksturę. Jednak chłodne powietrze o poranku, zapowiadające jesień przywodzi mi na myśl inne porównanie - liście. Spożywczy ekwiwalent chrupiących pod nogami jesiennych liści.
W smaku cudownie migdałowo-karmelowe, na pewno będą idealnym pocieszaczem w czasie polskiej złotej depresji.

Almond-Oat Lace Cookies

Składniki:
1/2 szklanki całych migdałów
2 łyżki płatków owsianych
3 łyżeczki sezamu
6 łyżek masła roślinnego
6 łyżek cukru
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki miodu
1 łyżka mąki
1/4 łyżeczki soli
90 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:
Płatki owsiane i migdały zmiksować w blenderze ale niezbyt mocno, tak aby pozostały drobne kawałki migdałów. Na koniec dodać sezam.
W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać cukier i miód. Podgrzewać aż wszystko się rozpuści i ładnie ze sobą połączy. Gdy to nastąpi dodać zmiksowane migdały, mąkę, sól i wszystko wymieszać. 
Na blaszce wyłożonej papierem, przy pomocy małej łyżeczki wykładamy małe porcje ciasta tworząc okrągłe ciasteczka o średnicy 3-3,5cm. Ciastka układamy w odległości ok.10 cm. Pieczemy przez 10-12 min w 190 st. C.
Zaraz po upieczeniu ciastka będą jeszcze bardzo miękkie ale po jakiś 5 min studzenia stwardnieją. Wtedy w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i przy pomocy pędzelka pokrywamy każde ciastko do połowy warstwą czekolady.

Źródło: klik

7 komentarzy:

  1. O matko, ale one cudnie wyglądają.
    Swoją drogą, niedawno robiłam Twoje cukiniowe pancakes - niebo! <3 Teraz w kolejności będą marchewkowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciastka! Wyglądają tak smacznie i chrupiąco:D

    OdpowiedzUsuń
  3. aj jak ja uwielbiam takie maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite! Takie cieniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czyli już nie będziemy jadać tych z tesco ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie bomba ale czekolady ;D

    OdpowiedzUsuń