sobota, 8 grudnia 2012

Ciasto z jabłkami i budyniową pianką

Oczekiwania:
Slow life, spokojne gmeranie w garach, rozmowy przy kawie, mroźne zimowe spacery, ciasto w każdy weekend, zakupy w warzywniaku, pokazy filmów krótkometrażowych, naleśniki na śniadanie, czytanie książek, herbata i domowe ciastka codziennie.

Rzeczywistość:
Pisząc tego posta wcinam pomidorową a la gorący kubek. Kiedy już mam wolną chwilę rzucam się na kuchnię, ale tylko by szybko zaspokoić głód. Mój weekend zwykle zaczyna się w sobotę o godzinie 18.30 w pociągu relacji Łódź Kaliska - Dom i jest to mój ulubiony moment tygodnia. Zawsze kiedy szczęśliwie zdążę kupić bilet przed odjazdem pociągu, zaczynam snuć myśli na temat tego co upiekę w niedzielę.

Ostatnio padło na ciasto z owocami i delikatną budyniową pianką. Ach, jak dobrze, że przynajmniej w przypadku ciasta rzeczywistość nie rozjeżdża się z oczekiwaniami.

Sunday Cake


Przepis cytuję za Caketime. 

Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250g  zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać  pokrojone w kostkę masło i rozdrobnić nożem lub palcami. Następnie dodać żółtka. Całość szybko zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 nierówne części( 60% i 40%), owinąć w folię i zamrozić.
Piekarnik nagrzać do 190 st C. Blachę około 33x 22cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, tak aby równomiernie pokryć dno blachy i lekko przyklepać. Podpiec na złoty kolor, około 20 minut. Odstawić, aby wystygło.

Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego


Dodatkowo:
500g jabłek lub innych owoców (mogą być mrożone, nie trzeba wcześniej ich rozmrażać)
cukier puder do oprószenia

Kiedy spód ciasta wystygnie, ubić na sztywno białka. Nie przerywając ubijania, dodawać po jednej łyżce cukru  wymieszanego z cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, zmiksować do połączenia.
Na wystudzony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać owoce, lekko je dociskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta .
Piec w temperaturze 1900C przez około 30- 40 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam jabłeczniki i wszystkie ciasta na kruchym spodzie <3

    OdpowiedzUsuń