piątek, 14 grudnia 2012

Piernikowe muffiny z żurawiną i białą czekoladą

Nawet nie wiem kiedy to się stało, że mamy prawie połowę grudnia i święta za pasem. W związku z tym nie może u mnie zabraknąć świątecznych muffinów! 

W tym roku postanowiłam je trochę odpicować i nadać im jeszcze bardziej grudniowego klimatu dosypując aromatycznych przypraw roztaczających cudowny zapach w całym  mieszkaniu. Dopełnieniem jest biała czekolada i suszona żurawina, którą po prostu uwielbiam i wpakowałabym w każdy możliwy wypiek.

Proste, szybkie i efektowne. Może nie zastąpią nam na wigilijnym stole serników i makowców, ale za to świetnie sprawdzą się jako słodki prezent od serca :)

Gingerbread muffins

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Mieszamy zawartość obu misek tak aby suche składniki były zaledwie wilgotne. Dorzucamy 3 garście suszonej żurawiny i delikatnie mieszamy. Ciasto przełożyć do foremek i piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 20 min.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wykładamy na ostudzone muffiny. Na koniec siekamy pozostałą cześć żurawiny i ozdabiamy nią nasze cudeńka. 

Gingerbread muffins

13 komentarzy:

  1. Fajna odskocznia od tradycyjnych pierników :))

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być dobre i chyba je zrobię :)
    jeszcze takie pytanie, czy na drugi dzień nie tracą walorów smakowych? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile muffinów wychodzi z tego przepisu? Foremki napełniać ciastem do połowy? Zrobię je jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno wyjść 12 muffinów jeśli napełnisz do 3/4 wysokości :)

      Usuń
  4. Wyglądają świetnie, takie zimowe i takiego klimatu świątecznego nadaje ta żurawina :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosze sie nie martwic idea mojego bloga źródło mam podane :) zawsze jak użyczam zdjęć

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dostałam zamówienie na tort dla 13-letniej chrześniaczki. Mogłabyś pomóc mi w wyborze ciasta i dekoracji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie :) proszę cię w takim razie o kontakt mailowy: muffinandmuffins@gmail.com gdzie swobodnie będziemy mogły podyskutować :)

      Usuń
  7. Świetny pomysł z przepisem w formie obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł z tym połączeniem smaków! Muszę to wypróbować, tym bardziej, że jestem fanką żurawiny w białej czekoladzie :))
    Pozdrawiam,
    taka Gosia co tez lubi piec :D
    P.S. słodziaszny bałwanek!

    OdpowiedzUsuń