poniedziałek, 18 lutego 2013

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami i żurawiną

To ciasto miało być głównym bohaterem wpisu o ciastach niedzielnych, bowiem u niektórych oczywistością w tym dniu jest rosół na obiad, a u jeszcze innych jajecznica na śniadanie. Za to w moim rodzinnym domu nie ma niedzieli bez ciasta. Czy wy też macie takie małe rodzinne tradycje?

Złowroga technologia jednak nie pozwoliła mi wczoraj podzielić się z wami przepisem, ale trudno, nie ta niedziela to inna. W końcu przed nami jeszcze 45 niedziel w tym roku :D

Odwrócone ciasto ma wiele zalet po pierwsze jest bardzo proste do przygotowania, bo drugie szybko się piecze, a po trzecie umieszczone na dnie owoce już z góry (a raczej z dołu) zapewniają nam uniknięcie katastrofy pt. "owoce w cieście zapadnięte".




Składniki:
(na tortownicę o średnicy 24cm)

1 puszka brzoskwiń
garść suszonej żurawiny
4 jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
180 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę

Wykonanie:
Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i obsypać mąką. Większe brzoskwinie przekroić na połówki, środki uzupełnić żurawiną i wyłożyć owocami dno foremki.

Jajka zmiksować z 6 łyżkami syropu z puszki po brzoskwiniach. Do drugiej miski przesiać mąkę po czym mieszamy ją cukrem i proszkiem do pieczenia. Do miski z jajkami dodajemy suche składniki oraz masło i wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie masę wykładamy do tortownicy równomiernie  rozprowadzając przy pomocy łyżki. Pieczemy przez  ok. 25 min do tzw. suchego patyczka w 180 st. C.

Po upieczeniu ciasto studzimy przez około 10 min, boki obkrajamy i zdejmujemy obręcz. Ciasto przykrywamy talerzem i odwracamy do góry dnem. Ściągamy z wierzchu papier do pieczenia i gotowe :)

5 komentarzy:

  1. Wygląda baaardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym żeby u mnie była taka tradycja :P w niedziele po obiedzie mogłam dostać uśmiech albo coś co jest słodkie już w sklepie :D np. czekoladę.

    A jak brzoskwinie z puszki to ciasto pewnie takie lekko wilgotne <3 Omniomniom!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie właśnie zrobiłem ten placek ale na obrazku na stronie lepiej wygląda pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieje, że w smaku jest równie dobry :)

      Usuń