sobota, 16 listopada 2013

Ciasto żurawinowe z białą czekoladą i kremową polewą

Wiecie dlaczego tak bardzo lubię jesień? Ponieważ każdego roku, każdej jesieni odkrywam jakieś zabójcze ciasto. Rok temu było to ciasto dyniowo-marchewkowe z maślaną polewą, dwa lata temu bardzo aromatyczne ciasto cynamonowe z kruszonką. W tym roku już myślałam, że nie znajdę niczego co dorówna poprzednikom, a jednak na szczęście myliłam się.

Żurawina i biała czekolada to duet dograny idealnie, to już chyba wiemy wszyscy, ale nie dlatego ten przepis zwrócił moją uwagę. Kluczową rolę odgrywa tu polewa, na którą składa się kremowy serek i roztopiona biała czekolada, wszystko to rewelacyjnie komponuje się z kwaskowatą żurawiną. Pyszności, mówię wam.

cranberry white chocolate cake

Składniki:
(na foremkę o wymiarach 24x28)
Ciasto:
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki soli
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki suszonych żurawin,
1,5 tabliczki białej czekolady,

Polewa:
250 g kremowego serka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

1 tabliczka białej czekolady
50 ml śmietanki

50g  suszonych żurawin

Wykonanie:
Ciasto
Mikserem ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajka, imbir i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do reszty składników i miksujemy do pełnego połączenia. Wrzucamy pokrojoną żurawinę, białą czekoladę i znowu mieszamy.
Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem.
Pieczemy w 180 st C przez ok. pół godziny do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Polewa
Serek miksujemy z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Następnie smarujemy nim wierzch ciasta i wykładamy pozostałą żurawinę.
Białą czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po czym przy pomocy łyżki dekorujemy nią ciasto. Korzystając z resztek cierpliwości zostawiamy do ostygnięcia, żeby czekolada nie była zanadto płynna. 



Źródło: klik

9 komentarzy:

  1. Świetne :) Mam bardzo podobne na swojej liście do wypróbowania i chyba niedługo się z nim zmierzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale i chociaż nie lubię białej czekolady to skusiłabym się na kawałek lub dwa ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta polewa to coś cudownego! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się wyśmienicie,zjadłabym do ostatniego okruszka,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow chętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem, a przepis na pewno wypróbuję przed Bożym Narodzeniem bo składniki kojarzą i się ze Świętami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnie zdjęcie z ruszającym się obrazem super :) A ciasto z białą czekoladą musi być cudowne.

    OdpowiedzUsuń