sobota, 1 lutego 2014

Batoniki owsiane z daktylami

Dzisiaj sprzedaję wam przepis na uzależnienie. Słodkie uzależnienie. Batoniki  w ekspresowym tempie zniknęły podczas festiwalu, a co poniektórzy wracali z pytaniem czy będzie dostawa. Nie można ich zrobić za dużo, zawsze będzie za mało.

Przepis ten oprócz tego, że jest prosty i szybki, można dowolnie modyfikować według własnych preferencji. Sama już planuję różne wariacje na ich temat np. daktyle zastąpić suszoną żurawiną, słonecznik pestkami dyni, dosłodzić kawałkami czekolady, dorzucić masło orzechowe? Czemu by nie!

Jeśli chodzi o golden syrup, bo pewnie was zastanowi tak jak i mnie. Kiedy znalazłam na niego domowy przepis, nawet nie trudziłam się by tracić czas i pieniądze na sklepowe poszukiwania. Korzystałam z tego przepisu i mam teraz zapas na kolejne wypieki.
Oczywiście jeśli nie chce wam się bawić w jego produkcję ani poszukiwania, możecie zastąpić go np. syropem klonowym lub miodem. No to jak? Zaczynamy!

Date Flapjacks



Składniki:
2 i 1/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki daktyli
1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
200 g masła
1/2 szklanki golden syrupu (miodu)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
W dużej misce mieszamy razem mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane, wiórki, sezam, daktyle, słonecznik i sól.
Masło, golden syrup, cukier oraz cynamon rozpuszczamy w rondlu. Wlewamy do suchych składników i mieszamy, aż wszystko się połączy.
 Następnie przekładamy do formy (25x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st C przez ok 20 min. Studzimy 15 min i kroimy w kwadraty.


Na początku batoniki mogą się kruszyć ale jeśli wystudzimy je dłużej będą już bardziej zwarte. Można przechowywać przez kilka dni w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. uwielbiam owsiane chrupanie :) wersję daktylową takich batoników koniecznie muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają:D fajny pomysł z dodaniem daktyli , mają ciekawy słodki smak:)

    OdpowiedzUsuń