poniedziałek, 17 lutego 2014

Pancakes z pomarańczami w syropie różanym

Któregoś wieczoru kończąc ostatnią tamtego dnia herbatę, siedząc już przed zamkniętym laptopem, zastanawiałam się co zjeść następnego dnia rano. Bo nie wiem jak was, ale mnie nic tak nie motywuje do wczesnego wstawania, jak coś dobrego na śniadanie. Spojrzałam na talerz pomarańczy, na półkę w kuchennymi bibelotami i olśnienie naszło mnie momentalnie.

Pomarańcze w różanym syropie, których już przecież od dawna miałam ochotę spróbować. Przygotowanie ich trwa naprawdę krótko, więc można zrobić je na przykład przed pójściem spać. Podaję je na stosiku z naleśników z odrobiną serka waniliowego.

Pancakes with oranges in rose water syrup

Pancakes
(na jedną porcję ok.5 sztuk)
1/2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mleka/maślanki/jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżka oleju

W jednej misce mieszamy razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem i olejem po czym dodajemy do suchych składników. Mieszamy aż wszystko się połączy i smażymy małe placuszki na suchej patelni.

Pancakes with oranges in rose water syrup

Pomarańcze w syropie różanym (źródło)
(na 1 duży słoik)
1,5 kg pomarańczy
2,5 szklanki wody
2/3 szklanki cukru
2 łyżki wody różanej
1 laska cynamonu

Do rondelka wsypujemy cukier, wodę i laskę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i od tego momentu gotujemy jeszcze przez 10 min, aż syrop trochę odparuje i zgęstnieje. Po tym czasie zestawiamy z gazu i dodajemy wodę różaną, mieszamy i odstawiamy na bok.

Pomarańcze dokładnie obieramy, pozbywając się wszelkich skórek. Kroimy w plastry, układamy w słoiku i zalewamy syropem. Słoik szczelnie zamykamy i kiedy ostygnie możemy schować go do lodówki. Pomarańcze będą gotowe następnego dnia ale można je przechowywać do 2 tygodni.

Smacznego :)


5 komentarzy: