sobota, 29 marca 2014

Ciasto sezamowe

Do swoich ulubionych ciast zaliczam te proste, wilgotne ale jednocześnie dosyć puszyste. Najlepiej bez kremów, no ewentualnie w przypływie szaleństwa czasami lubię pokusić się o jakąś polewę. Jak widzicie wymagań nie mam dużych ale muszę przyznać, że rzadko trafiam na przepisy, które spełniają te kryteria.

Na szczęście dzisiejsze ciasto sezamowe okazało się dokładnie trafić w moje gusta. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, więc i za to zgarnia ekstra punkty. Po wyjęciu z piekarnika cudownie wypełnia całe mieszkanie, słodkim sezamowym zapachem. Na razie wcinam w towarzystwie popołudniowej herbaty ale myślę, że już wkrótce porwę je na piknik :)
Sesame Cake

Sesame Cake

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 26 cm)
1 i 3/4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 duże jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki  jogurtu, zsiadłego mleka lub kefiru 
1/3 szklanki  nasion sezamu

Wykonanie:
Sezam prażymy na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Cały czas mieszamy i uważamy, żeby się nie przypalił. Odstawiamy na bok.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przesiać do dużej miski. Do mniejszej miski wbijamy jajka i mieszamy je z oliwą.
Mikserem ucieramy masło z cukrem przez ok 3 min, następnie na przemian dodajemy mąkę i rozbełtane jajka. Na końcu dodajemy jogurt, sezam i mieszamy aż wszystko się połączy.
Pieczemy przez ok 40 min w 175 st. C. 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Czuję, że dla miłośniczki sezamu i chałwy to ciasto wymarzone - muszę więc mieć je na oku. Wygląda bardzo apetycznie, tak puszyście.

    OdpowiedzUsuń
  2. a u mnie w szafce trzy paczki sezamu.. przypadek ? ;-)

    OdpowiedzUsuń