wtorek, 11 marca 2014

Tarta serowa z białą czekoladą i pestkami granatu

Granat to taki wdzięczny owoc do eksperymentowania, leżakował u mnie ponad tydzień i nie mogłam się zdecydować do czego go wykorzystać.
W końcu padło na tartę, gdzie podstawą jest kruche niezbyt słodkie ciasto czekoladowe. Dalej mamy bardzo aksamitną masę serową, która świetnie komponuje się z polewą z białej czekolady. A to wszystko zostało ukoronowane, lśniącymi jak koraliki pestkami rzeczonego granatu, które tylko zachęcały do sięgnięcia po kolejny kawałek. Pychota!


Cheesecake Tart with White Chocolate and Pomegranate

Ciasto:
250 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru pudru
125 g masła, pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 jajko
40 ml zimnej wody

Masa serowa:
400 g zmielonego twarogu
5 łyżek śmietany 30%
3 jajka
100 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
100 g białej czekolady
6 łyżek śmietany 30%/36%
1 granat


Cheesecake Tart with White Chocolate and Pomegranate

Mąkę mieszamy z kakao, usypujemy z niej wzgórek i robimy w nim wgłębienie. Wkładamy w nie masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę.
Powoli zgarniamy mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać wodę, delikatnie połączyć placami z resztą ciasta.
Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiamy ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie. Utworzyć z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 min.

Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i rozwałkowujemy na okrągły placek nieco większy od naszej foremki i przekładamy, dokładnie dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią i odstawiamy do zamrażarki na 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i kładziemy na nim papier do pieczenia. Nasypać warstwę ziaren suchej fasoli lum kulek ceramicznych, by docisnąć ciasto i uchronić przed nadmiernym wyrośnięciem. Pieczemy przez 12 min, ściągamy papier z fasolę i odstawiamy do ostygnięcia.

Zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 st C.W tym czasie przygotowujemy masę serową. Jajka roztrzepać i zmiksować z twarogiem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Wylać na podpieczone ciasto i piec przez 25-35 min aż masa serowa się zetnie i przyrumieni. Odstawić do ostygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, dodajemy śmietankę i mieszamy aż składniki ładnie się połączą. Wylewamy na tartę.

Granat obieramy zostawiając same pestki, pomocną instrukcję jak zrobić to bez większego bałaganu znajdziemy tu. Układamy je na wierzchu tarty i gotowe.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. estetyka zdjęć i grafika na początku bardzo do mnie przemawia. pięknie to wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! dopiero raczkuję z rysunkami więc tym bardziej mi miło :)

      Usuń
  2. Dopiero odkryłam Twojego bloga i chyba tu zostanę na dłużej;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :) właśnie się przymierzam do tej pięknej tarty. W lodówce mam śmietankę 36%, a przepisie jest 30%. Myślisz że się nada?

    Pozdrawiam serdecznie;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne! daj znać jak smakowało :)

      Usuń