środa, 30 kwietnia 2014

Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi

Ta tarta to mój pierwszy raz z ubijaniem jajek na parze. Zawsze wydawało mi się, że jest to bardzo skomplikowany proces, którym powinni zajmować się cukiernicy z przynajmniej stuletnim doświadczeniem. Jakże mylne było to założenie!
Okazuje się, że jest to zwykłe stanie z mikserem nad miską, która to z kolei znajduje się na garnku z gotującą się wodą. Nic więcej.

Robiłam tę tartę na ostatnie święta, po reakcjach domowników stwierdzam, że byłoby nieporozumieniem gdybym nie podzieliła się z wami tym przepisem. Wczoraj zrobiłam ją ponownie (pierwsza nie załapała się na zdjęcia) co oznacza, że dzisiejsze zdrowe śniadanie szlag trafił :)

Na spodzie mamy moje ulubione kruche ciasto orzechowe, wykorzystywałam je też przy okazji tej tarty. Tym razem dodałam kakao, niech będzie czekoladowo na maksa.  Po środku przepyszny krem czekoladowy, nie tylko najlepszy jaki kiedykolwiek robiłam ale również bardzo prosty, składa się tylko z 4 składników. Dopełnienie stanowią już tylko posiekane chrupiące orzechy. Pychota! Śmiało można ją zabrać na majówkowy piknik :)

Chocolate Hazelnut Tart

Składniki:
Spód:
250 g mąki
80 g zmielonych orzechów laskowych
3 łyżki kakao
150 g cukru pudru
150 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
2 żółtka

Masa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
200 g masła
4 żółtka
2 jajka
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
garść orzechów laskowych

Wykonanie:
Spód:
Wymieszać mąkę, orzechy i cukier. Dodać masło i wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać jajko i żółtka. Zagnieść aż powstanie elastyczne ciasto. Z Ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na 40 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, po czym wykładamy nim foremkę na tartę, dokładnie dociskając brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i położyć na wierzchu papier pergaminowy, a na nim suchą fasolę. Piec w temperaturze 180 st C przez ok. 10-15 minut.

Masa czekoladowa:
Czekoladę i masło kroimy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej, aż ładnie się połączą. Zdejmujemy z garnka z gorącą wodą.
Umieszczamy nad nim drugą większą miskę, wbijamy jajka, żółtka i dodajemy cukier. Przy pomocy miksera ucieramy jajka na parze przez ok 10 min, aż masa zrobi się mniej więcej biała i podwoi swoją objętość. Na koniec ciągle mieszając dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę, aż masa zrobi się jednolicie czekoladowa. 

Masę wylewamy na upieczony i wystudzony spód, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi i odstawiamy do ostygnięcia.

Chocolate Hazelnut Tart

3 komentarze:

  1. Powtórzę się z instagrama: omomomomomomom! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega czekoladowa :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojjjej, wyobrażam sobie, że ta tarta musi działać jak heroina. Po jednym kawałku chce się więcej i więcej i nie może się przestać jeść :-) Po prostu boska :-)

    OdpowiedzUsuń