piątek, 9 maja 2014

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Rabarbar - już samo brzmienie tego wyrazu wywołuje uśmiech na mojej twarzy. Brakuje mi słów, żeby wyrazić jak bardzo uwielbiam rabarbar. Kiedy go kupuję muszę wyglądać strasznie dziwnie gdy wyszczerzona zwracam się do sprzedawcy o jego sześc gałązek. Niewiele mi trzeba do szczęścia, a jak wiadomo nie trwa ono wiecznie, tak samo jak sezon na rabarbar, więc korzystajmy póki jest :)

Dzisiaj mam dla was ciasto z przepisu mojej mamy, robiłam je kiedyś z jabłkami i muszę przyznać, że ani trochę nie umywa się do tego z rabarbarem. Nie mogę sobie wyobrazić lepszego połączenia smaków i tekstur, jest słodko, trochę kwaśno i krucho. Przepysznie i bardzo prosto zarazem :)

Rhubarb Meringue Shortcake


Składniki:
(na blaszkę 25x35cm)
Ciasto:
3 żółtka
2 łyżki cukru
150 g miękkiego masła
2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g serka waniliowego

Pianka: 
5 białek
1 szklanka cukru pudru
2  łyżki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu bez cukru (2x40g)
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
1/2 kg rabarbaru (6 łodyżek)

Wykonanie:
Mikserem ucieramy żółtka z cukrem, potem dodajemy masło i miksujemy dalej. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
Na koniec cały czas mieszając dodajemy serek i całość wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie jednolite. Formujemy z niego kulę i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 min.
Ciasto można wyrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce przez noc.

Wyjmujemy schłodzone ciasto i  2/3 ucieramy na grubych oczkach tarki. Starte ciasto równomiernie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy do spodu. Podpiekamy w 190 st C przez około 20 min i odstawiamy do ostygnięcia.

Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy budyń i dalej ubijamy. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas ubijając. Gotową piankę wykładamy na wystudzony spód, na nią układamy pokrojony rabarbar. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.

Pieczemy przez około 30 - 35 min w 190 st C. Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ciacho dodaje do ulubionych i tych koniecznie do wyprobowania.
    Wyglada przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Każda wersja tego ciasta jest pyszna, ale z rabarbarem musiało być obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam wczoraj! Polecam !!! Baaardzo dobre:-D

    OdpowiedzUsuń