czwartek, 22 maja 2014

Wegański pudding chlebowy z rabarbarem i truskawkami

Dzisiaj będzie post z kategorii 'kuchenny recykling'. Zanim jednak przejdę do rzeczy opowiem wam pewną historię, która przypomniała mi się kiedy zaczęłam pisać tego posta.

Jako dziecko moja mama zawsze solidnie zaopatrywała mnie w prowiant na szkolne wycieczki. Bułki z żółtym serem, słodkie drożdżówki z owocami, miętówki i herbata w termosie. Klasyka... z której zjadałam tylko cukierki. Cała reszta lądowała najpierw na dnie plecaka, a później zamieniała się w pokarm dla łabędzi.

Ostatnie kilka dni spędziłam w Amsterdamie, ale przed wyjazdem jakoś tak odruchowo kupiłam dwie kajzerki z myślą przygotowania kanapek na drogę. Postanowiłam jednak nie oszukiwać się i zostawić je w spokoju.
To dla mnie nietypowe ale w podróży często zapominam o jedzeniu, zawsze dzieje się coś wiele bardziej ciekawego. Jeśli się nie wdaję się w dyskusję ze starszą panią w samolocie, to przegadam trasę pociągową z Australijczykiem o tym dlaczego mieszka w Polsce, albo łapię stopa z dwoma Turkami poznanymi dwie minuty wcześniej.

Nie ma czasu, a po powrocie kajzerki jak były tak nadal są. Co prawda twarde jak kamienie ale przecież nadal jadalne. Można je przerobić na francuskie tosty pączkowe albo czekoladowy pudding, widziałam też gdzieś przepis na zupę chlebową, także możliwości jest mnóstwo.

Vegan Strawberry - Rhubarb Bread Pudding

Serwuje wam dzisiaj bardzo prosty przepis, na wegańską wersje klasycznego bread pudding. Chrupki z wierzchu i miękki w środku, rozpływające się niebo w ustach. Możecie użyć dowolnych owoców jakie macie pod ręką, ja akurat miałam rabarbar i truskawki, kocham te owoce i korzystam z nich póki sezon trwa. 

Składniki:
2 czerstwe kajzerki 
1 szklanka waniliowego mleka sojowego
1/4 szklanki cukru
szczypta cynamonu
kilka truskawek
pół łodygi rabarbaru

Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Bułki kroimy na kromki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Rabarbar i truskawki kroimy na mniejsze kawałki, i wtykami między kromki. W osobnej misce mieszamy mleko z cukrem i cynamonem, po czym zalewamy nim nasze bułki. Pieczemy przez 20 min po czym rozkoszujemy się pysznym śniadaniem.
Smacznego!

Vegan Strawberry - Rhubarb Bread Pudding

3 komentarze:

  1. Taki recycling to ja rozumiem ;-) Pyyycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ekonomiczne podejście:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno zastanawiałam się, czy można zrobić pudding chlebowy w wegańskiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń