niedziela, 27 lipca 2014

Tort czekoladowo-malinowy

Długo żyłam w przekonaniu, że pieczenie tortów wymaga ogromnej ilości czasu, są trudne i pracochłonne. Kojarzyły mi się z wypiekaniem kilku biszkoptów, najlepiej 3 dni wcześniej. Kombinacjami  z kremami, które nie zachowują odpowiedniej konsystencji i przeokrutnym bałaganem w kuchni. Pewnie w wielu przypadkach tak jest, ale tym razem nie będziemy powtarzać tej historii.

Dzisiaj dzielę się z wami przepisem na przepyszny i bardzo prosty w wykonaniu tort. Jeśli lubicie łatwe, ale efektowne rozwiązania, na pewno wam się spodoba.

Czekoladowe ciasto, które stanowi bazę nie wymaga użycia nawet miksera. Jest bardzo czekoladowe i wilgotne, więc nie trzeba go dodatkowo nasączać. Całość dopełnia banalny krem z bitej śmietany i mascarpone, a także cudowne maliny... chociaż możecie użyć dowolnych owoców, na które macie akurat ochotę :)

Chocolate & Raspberry Cake



Składniki:

Ciasto:
(na tortownicę o średnicy 20-25 cm)
4 duże jajka
200 ml mleka
170 ml oleju roślinnego
1 i 1/2 szklanki cukru
200 g mąki pszennej
80 g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
500 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
750 g malin
250 g dżemu malinowego
300 g rurek waflowych


Wykonanie:

Ciasto:
W dużej misce mieszamy razem jajka, mleko, olej, cukier.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Wsypujemy do mokrych składników i przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Dno tortownicy wykładamy  papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy i  pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto urośnie z wybrzuszeniem, więc kiedy wystygnie odcinamy wystającą część i resztę kroimy wzdłuż na dwie części.

Krem:
Mikserem ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier puder i na sam koniec serek mascarpone. Miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem.

Składanie:
Na pierwszą część ciasta czekoladowego wykładamy połowę dżemu, następnie warstwę kremu, układamy maliny i przykrywamy je kolejną warstwą kremu. Przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy resztą dżemu, dalej znowu wykładamy krem. Na wierzch kładziemy maliny nie przekrywając ich już kremem.
Boki tortu smarujemy kremem. Jeśli jest taka konieczność, rurki waflowe skracamy nożem i obkładamy nimi boki tortu.

Chocolate & Raspberry Cake

6 komentarzy:

  1. Cudowny tort ,uwielbiam maliny w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialnie się prezentuje! Jestem ciekawa jaki jest po przekrojeniu bo smakuje z pewnością pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zastąpiłam jagody masą bananową i całość polałam czekoladą. Wyszło cudnie. Przepis wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń