sobota, 30 sierpnia 2014

Tarta z rabarbarem i śliwkami

Zawsze myślałam, że sezon na rabarbar przypada na wiosnę. Dlatego jakiś czas temu byłam zaskoczona gdy zobaczyłam jego łodygi w pobliskim warzywniaku. Długo nie musiałam się zastanawiać co z nimi począć i tak powstała kolejna tarta.

Uwielbiam połączenie słodkich śliwek i kwaśnego rabarbaru, gdybym miała czas na pewno zmajstrowałabym powidła o takim smaku. Póki co wcinam je w towarzystwie kruchego ciasta, bo proste rzeczy smakują najlepiej :)

Plum and Rhubarb Tart

Składniki:

Spód:
250 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 żółtko

Środek:
2 łyżki bułki tartej
300 g śliwek
4 łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

50 g płatków migdałów
cukier puder

Wykonanie:
1) Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, cukier i wymieszać czubkami palców. Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
2) Ponownie robimy wgłębienie i wbijamy w nie jajko i żółtko. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
3) Utworzyć z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2h lub na 30 min do zamrażalnika.
4) Piekarnik nagrzewamy do 190 st C.
5) Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i rozwałkowujemy na okrągły placek nieco większy od naszej foremki i przekładamy, dokładnie dociskając brzegi. Z resztek ciasta wykrawamy dowolne kształty, by ułożyć je później na wierzchu.
6) Owoce myjemy, śliwki przekrawamy na pół, rabarbar kroimy w grubsze plastry. Mieszamy razem z cukrem i cynamonem.
7)  Spód nakłuwamy widelcem, wysypujemy bułkę tartą , układamy owoce i resztę kruchego ciasta.
8) Pieczemy przez ok 30 min,  aż ciasto nabierze złotego koloru.
9) Na koniec posypujemy płatkami migdałów i cukrem pudrem

Plum and Rhubarb Tart

4 komentarze:

  1. Widziałam dziś rabarbar, szkoda,że nie wzięłam, bo mam śliwki... ciasto pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy dodanie wiśni alkoholowych razem ze śliwkami nie sprawi, że ciasto nie urośnie?
    bardzo proszę o odpowiedz u mnie slodyczomaniaczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim przypadku radzę podpiec sam spód wcześniej :)

      Usuń
  3. Wygląda świetnie. U mnie będą same śliwki, bo na rabarbar uczulona jestem :(

    OdpowiedzUsuń