niedziela, 28 grudnia 2014

Najlepsze ciastka owsiane (z żurawiną)

Zamykam rok na blogu, absolutnie najlepszymi ciastkami owsianymi jakie kiedykolwiek robiłam. A piekłam już wiele, były super kruche, ciągnące, wegańskie, jednak brakowało mi przepisu na ciastka takie w sam raz. Nie ciągutki jak krówki, ani też twarde jak cantuccini. W końcu zostały odnalezione! :)

Upiekłam ich całkiem sporo w okresie przedświątecznym i rozdałam znajomym. Większość domaga się przepisu, a kilka osób szuka kolejnej okazji by dostać następny słodki prezent. Cóż... pewnie upiekę je ponownie na sylwestra :D

Cranberry Oat Cookies

Składniki:
(na około 20 ciastek)

1/3 szklanki cukru
2 łyżki oleju
4 łyżki syropu z agawy
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki płatków owsianych drobnych (lub zmielonych w blenderze)
3/4 szklanki suszonej żurawiny
szczypta soli

Wykonanie:

1) Do dużej miski wbijamy jajko, dodajemy syrop z agawy, cukier i olej. Przy pomocy trzepaczki mieszamy wszystkie składniki razem.
2) Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, solą, płatkami owsianymi i suszoną żurawiną.
3 )Dodajemy do mokrych składników i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
4) Ciasto odstawiamy na przynajmniej 30 min, w tym czasie płatki nasiąkną i dzięki temu nasze ciastka będą idealne.
5) Z ciasta formujemy placki, mniej więcej o średnicy 4 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3 cm odstępy pomiędzy ciastkami, ponieważ w trakcie pieczenia jeszcze urosną.
6) Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut, aż będą lekko brązowe. Zaraz po upieczeniu będę nieco delikatne, więc zanim zdejmiemy je z blaszki do ostudzenia odczekajmy 5 min.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Mniam, wyglądają cudownie :) Uwielbiam ciasteczka owsiane, szczególnie z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, domowe owsiane ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owsiane ciasteczka zawsze chętnie skosztuję, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy syrop z agawy można czymś zastąpić? np.miodem czy innym syropem?

    OdpowiedzUsuń
  5. jasne, może być to płynny miód lub syrop klonowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mlaskam głośno i przepis natychmiast zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wróciłaś!:) Och, jak ja kocham owsiane!

    OdpowiedzUsuń