sobota, 21 marca 2015

Sezamowy tort bezowy i 4 urodziny bloga

4 lata zamknięte w 130 różnych przepisach. Gdyby ten blog byłby dzieckiem, miałby wiele do powiedzenia, bo każdy wpis, każde ciasto to jakaś historia. Krótkie fragmenty mojego życia, zapis wydarzeń małych i dużych, skromnych codzienności z odrobiną cukru w tle.

Nawet nie wiem jak ogromna ilość mąki za tym stoi. Nie mam pojęcia ile godzin spędziłam na obserwacji tego co dzieje się w piekarniku. Wiem natomiast, że wspólnie doświadczyliśmy sporo uśmiechów po pierwszym gryzie, a przecież o to chodzi, żeby się dzielić i uśmiechać.

Także dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na obłędny tort bezowy. Długo się zastanawiałam co upiec, wahałam się pomiędzy sernikiem sezamowym, a wypasioną bezą, więc połączyłam wszystko w jedno. W końcu raz się żyje!

Meringue Sesame Cake

Składniki:
Beza:
8 białek
440 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Krem:
250 g mascarpone
3 łyżki tahini
3 łyżki miodu
250 ml śmietanki 36%

Sezamowy karmel:
2/3 szklanki cukru
50 g masła
150 ml śmietanki 36%
1 szklanka sezamu

Wykonanie:
Beza:
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy 20 cm
Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i miksujemy przez 1 min.
Pianę wykładamy i delikatnie formujemy na kształt narysowanych okręgów. Pieczemy przez 30 min w 120 st C, później zmniejszamy temperaturę do 100 st C i pieczmy przez 2h i 45 min. Dzięki temu beza będzie chrupka z wierzchu i delikatna w środku.

Krem:
Mascarpone ubijamy z tahini i miodem. Następnie dodajemy śmietankę i ubijamy wszystko na gęstą masę. Odkładamy do lodówki

Sezamowy karmel - przygotowujemy przez składaniem tortu:
W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło z cukrem. Nie mieszamy dopóki nie uzyska bursztynowego koloru. Następnie zdejmujemy z ognia i teraz już cały czas mieszając dodajmy śmietankę. Stawiamy z powrotem na ogniu i podgrzewamy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Na koniec dodajemy sezam.

Składanie:
Pierwszy blat układamy wierzchem do góry, wykładamy krem z tahini, przykrywamy drugą bezą, na którą wylewamy płynny karmel. Czekamy aż zastygnie i do czasu podania przechowujemy w lodówce.



2 komentarze: