czwartek, 11 czerwca 2015

Brownie z białymi michałkami i pomarańczą

Pochłonęło mnie ostatnio życie realne. Całkiem realne kilogramy mąki, cukru i czekolady.
Maj upłynął równie szybko jak owe zapasy, głównie pod znakiem pieczenia. W repertuarze pojawiło się wegańskie ciasto marchewkowe z kremem jaglanym, ciasto czekoladowe z czerwonym winem, masłem orzechowym i tahini, cynamonowe z z gruszkami, chałwą i kruszonką, oraz jeszcze kilka innych łakoci.

Czerpię niesamowitą frajdę z wywoływania radości i zadowolenia u innych ludzi, właśnie poprzez słodkości. Dlatego poszerzając zasięg rozdawania uśmiechów, parę razy kilka ciast wylądowało w różnych łódzkich kawiarniach. Jednym z nich było klasyczne brownie wzbogacone o skórkę pomarańczy i białe michałki, którym często nie potrafię się oprzeć.

Byłoby grzechem nie podzielić się tym przepisem, więc oto i on. Bierzcie i jedzcie ;)

Brownie

Składniki:
( na blaszkę 33x23x5 )

400 g czekolady
400 g masła
500 g cukru
6 jajek
225 g mąki
200 g białych michałków
2 pomarańcze
(opcjonalnie 100 g czekolady na polewę)

Wykonanie:

1) Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
2) W dużym rondelku roztapiamy masło z czekoladą i odstawiamy do ostudzenia.
3) Pomarańcze wyparzamy i dokładnie myjemy. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z obu pomarańczy, odrobinę zostawiamy do posypania na wierzchu, resztę mieszamy razem z cukrem.
4) Do cukru dodajemy jajka i wszystko ucieramy przy pomocy miksera.
5) Kiedy masa czekoladowa ostygnie dodajemy ją do masy cukrowej i mieszamy mikserem do połączenia składników.
6) Mąkę przesiewamy przez sitko i miksując dodajemy do ciasta.
7) Michałki kroimy na mniejsze kawałki, część zostawiamy do ozdoby, resztę dodajmy do ciasta.
8) Pieczemy 25 min. Na koniec dekorujemy kawałkami michałków, skórką pomarańczy i ewentualnie czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

5 komentarzy:

  1. OMG chyba zaraz umrę! To ciasto to połączenie zajebistości z nutą elegancji...poezja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie mieszkam w Łodzi, chętnie bym przyszła na Twoje brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szaleństwo! Ale wygląda pysznie :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń