poniedziałek, 6 lipca 2015

Truskawkowy pudding chia z mango

Jeśli chodzi o puddingi na bazie nasion chia, kojarzą mi się one przede wszystkim z pośpiesznymi porankami. Jak typowa kobieta ogarniam wtedy wszystko jednocześnie. Przygotowany wieczór wcześniej pudding jest dużym ułatwieniem, żeby wyjść z domu bez pustego żołądka.
Jednak w takie dni jakie ostatnio serwuje nam lato, potrafię jeść taki pudding cały dzień. Zastąpić nim obiad, kolację i w międzyczasie przekąsić na deser.

Dlatego ciągle kombinuję i wymyślam nowe wariacje, żeby się nim nie znudzić. Ostatnio korzystając z truskawkowego sezonu wymyśliłam, żeby połączyć je z mango i syropem z czarnego bzu. Wyszło pysznie!

Strawberry Chia Pudding with Mango

Składniki:
(na 2 duże porcje)
1 puszka mleka kokosowego
500g truskawek
4 łyżki syropu z agawy
6 łyżek nasion chia
1 łyżka syropu z czarnego bzu
1 mango

Wykonanie:
400 g truskawek miksujemy w blenderze. Resztę kroimy na mniejsze kawałki do ozdobienia.
W dużej misce mieszamy razem zblendowane truskawki z mlekiem kokosowym, syropem z agawy i czarnego bzu. Dodajemy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na min 3-5h lub na całą noc. Przed podaniem pudding przekładamy kawałkami truskawek i mango.

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł :)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam chia, mam mango, muszę zrobić! ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie zakupiłaś taki słoiczek? :)

    OdpowiedzUsuń